Fort van Kessel

Een monument in een oase van rust

Het Fort werd gebouwd als onderdeel van de grote verdedigingslinie rond de stad Antwerpen. Nadat in 1908 de nodige gronden worden verworven, start men in 1909 met de bouw van het fort. Als op 4 augustus 1914 de Duitse troepen de Belgische grens overschrijden en de oorlog uitbreekt is het fort nog niet volledig afgewerkt. Commandant Piraux en zijn manschappen doen er alles aan om het fort gevechtsklaar te maken.

Vanaf 29 september 1914 neemt het fort actief deel aan de gevechten om de Duitsers terug te slaan. Omwille van haar actieve tussenkomst in de gevechten, besluiten de Duitsers het fort te belegeren. Op 4 oktober 1914 om 6 uur ‘s morgens, wordt het fort beschoten door de zwaarste Duitse en Oostenrijkse artillerie, die het onder vuur nemen met 30,5cm en 42cm projectielen. Niet minder dan 123 van deze ‘dikke Bertha’s’ worden afgevuurd. Door de zeer zware vernielingen die het bombardement heeft teweeggebracht, is het fort onverdedigbaar geworden. Om 11 uur wordt het fort, volledig vernield, opgegeven. Op 5 oktober 1914 valt het in Duitse handen.

In 1934 wordt het fort heringericht als infanteriesteunpunt om deel uit te maken van de versterkte stelling Antwerpen. Op de plaatsen van de vroegere geschutskoepels worden mitrailleurbunkers gebouwd. Tijdens de mobilisatie wordt het fort bezet door de Vijftienden compagnie van het 1ste Vestingregiment.

Als op 13 mei 1940 het Belgische leger de stelling aan het Albertkanaal verlaat en zich ontplooit op de bunkerlijn tussen Koningshooikt en Wavre ( K.W.-linie ) wordt het fort geïsoleerd van de rest van het leger. Op 16 mei 1940 in de vroege morgen wordt het fort opgeblazen en verlaten door het garnizoen. Diezelfde dag bezetten de Duitsers het Fort.

(bron: fortvankessel.be)